9+1 szomszéd típus akivel találkozhatunk egy felújítás során!
2018. január 12. írta: Závodszki Dániel

9+1 szomszéd típus akivel találkozhatunk egy felújítás során!

Most "végre" van egy kis szabadidőm, se munka, se család, mert éppen vendégségben vannak valahol, így gondoltam írok pár sort. De most kivételesen most nem szakmai cikk lesz, vagy valamilyen terméknek a bemutatása, hanem megpróbálom összegyűjteni, hogy lakásfelújítás során milyen szomszédokba botlunk akik szeretnének valami miatt panaszkodni vagy panaszt tenni! Kezdve az épületbe való bejutástól.

 

etc-2nd-lead-angry-person.jpg

 

Először pontokba szedem a típusokat, és utána írok rá néhány példát pár mondatban, természetesen nevek és címek nélkül, hogy mi milyen szomszédokkal találkoztunk :)

 

- A kikérdező biztos

- A felspannolt

- A vendég alvó

- A küldött

- A kiváncsi

- Az ügyesebb

- Aki jobban tudja mint a lakás Tulajdonosa

- A morze bajnok

- Az üzengető

 

Azért vannak olyan szomszédok akik egyszerre több kategóriába is belehetne sorolni, velük azért nem könnyű szót érteni.

 

 

A kikérdező biztos

 

Még csak a kapuban állunk a cuccainkkal, éppen pakolunk kifelé a kocsiból, még arra se volt idő, hogy a kapukódot beüssük. Szerencsére jön ki egy idősebb hölgy. Kérdezi, hogy idejönnek? Mondjuk igen ide jövünk (de a pakoláson látszik is). Nah és kihez? Elmondjuk a Tulajdonos nevét, Ő nem ismeri ezt a nevet, akkor egy kis pingvinezés, hogy mi erről nem tehetünk. Következő kérdés, hogy akkor hányadik emeletre mennénk és melyik lakásba? Ezt is elmondjuk, csak egy ahham és a fejbiccentés a reakció. Ennyi még nem elég egyébként, mit szeretnénk csinálni? És, hogy a megfelelő engedélyeink egyébként megvannak e? Nem vagyunk idegeskedő típusok normális keretek között, válaszolunk ilyen kérdésekre és válaszoltunk is, hogy vízszerelők vagyunk és megvan a végzettségünk stb stb. És ezeket a kérdéseket mind úgy kapjuk, hogy a kérdező fél az ajtóban áll, felborítani és fellökni nem szeretnénk, így válaszoltunk az összes kérdésre, kérdezni már nem tud mit, kilép a kapun és úgy behúzza maga mögött az ajtót, hogy esélyünk ne legyen bejutni a lépcsőházba.... Az ilyennek már nem örülünk, de ne rontsuk már el a napunkat korán reggel a válasz egy szép mosoly :)

 

 

A felspannolt

 

Társas házakban, azon belül is talán a leghamarabb a panel lakásokban lakó szomszédok között szakad el a leghamarabb a cérna! "Szerencsére" a panel épületek betonból készültek és meglehetősen jól viszi a hangot! Minden lakásfelújítást azzal kezdünk, hogy elkezdünk bontani, ha éppen azt a Tulajdonos nem csinálta meg, pl.: berendezési tárgyak leszerelése, szaniterek, bontása, járólap és oldalfali csempe bontása, természetesen géppel, és azért ennek van egy elég zavaró hangja ezt nem kétlem! Na szóval a felspannolt szomszéd már olyan idegállapotban érkezik, hogy hagyjuk már abba a vésését, hogy a bejárati ajtót majdnem bedönti úgy kopogtat! És mikor ajtót nyitunk, ugy járkál és ugrál a vállát emelgetve mintha box meccsre készülne, és mondja, hogy rohadt gyorsan fejezzük be amit csinálunk. A beszélgetések végére sikerül lenyugtatni a kedves polgárt és elmondjuk, hogyha nem mi majd más fogja befejezni, így folytatni fogjuk, de ha egyébként panasszal szeretne élni a rendőrségen tehet panaszt. Mivel mindegyikünk be van jelentve és rendesen napközben dolgozunk így nekünk problémánk nem túl sok lehet!

 

 

A vendég alvó

 

Volt olyan lakásfelújításunk, 10 emeletes épületben, hogy a ténylegesen ott lakók teljesen nyugodtan és jól tűrték a munkálatokat ezért minden tiszteletem az övék, viszont egymásba botlottunk egy vendég alvóval! Amikor jött szólni, hogy igazán abba hagyhatnánk a vésést mert ő szeretne aludni (napközben), de egyébként én nem itt lakom, csak az egyik ismerősömhöz jöttem aludni, mondja ezt Ő, aki jött nekünk szólni!

 

 

A küldött

 

Ez a kategória a kedvencem :) amikor a férj jön szólni, vagy legalább is érdeklődni, hogy meddig fog tartani a vésés?! És a beszélgetés végén el is mondja, hogy őt egyébként nem zavarjuk, de a feleségét nagyon és elzavarta, hogy csináljon valamit mert ezt már nem bírja tovább. :)

 

 

A kíváncsi

 

Vannak olyan lakók akiket nem zavar a lakásfelújítások hangja, viszont a kíváncsiságuk csak elhozzák őket hozzánk :) A beszélgetések hangvétele teljesen normális hangsúlyban történik, egy dolgot kivéve! Mindegy, hogy mekkora résen keresztül beszélgetünk, az egyik pislogásnál még kint van a folyóson az illető, a következő pillanatban azt vesszük észre, hogy már a lakásban van, és néz körbe, hogy mi történik, és miért kell egy ilyen mértékű átalakítást csinálni? Egyes emberek úgy csusszannak be a lakásba az ember hónalja alatt, hogy tényleg kettőt nem tudunk pislogni, nem, hogy reagálni rá. Van aki némi testcselt is képes bevetni, hogy engedélykérés nélkül beljebb kerüljön és ezt teljesen természetesnek gondolják, mintha nekik ehhez bármilyen joguk is lenne. Hozzá tenném, hogy akad olyan is aki engedélyt kér, hogy bejöhessen, megnézni, mi történik!

 

 

Az ügyesebb

 

Tíz emeletes épületekben, nem túl nehéz ilyen-olyan idősebb, volt szakikba belebotlani. Ők általában nem az első napon jelennek meg, hanem a 3-5.-ik napon. És az esetek 95%-ban azzal kezdik, hogy mi a francot lehet ennyi ideig fúrni és/vagy vésni! Vagy vegyünk rendes gépeket, vagy bejön és megmutatja, hogy hogyan lehet vagy kell csempét bontani! Meg egyébként is, ha ezt ő csinálná ez a felújítás kész lenne 1-2 hét alatt!

 

 

Aki jobban tudja mint a lakás Tulajdonosa

 

Az ilyen ember egyvelege a kíváncsinak és az ügyesebbnek, annyival megspékelve, hogy ő jobban tudja, mint a tulaj, hogy mit, hogy kell csinálni, és, hogy egyébként is, miért kell egy panel fürdőben leverni a csempét, miért nem teszi rá a burkoló a meglévőre a csempét, és a csövek, miért nem futhatnak falon kívül? Miért kell ytong-gal elburkolni, és egyébként is, a meglévő vascsövek csak alig rozsdásak, így minek azokat cserélni, ha már az épülettel együtt itt van 40 éve és nincs baja, még 20-30 évet úgy is kifog bírni! És ezt mind úgy mondja 1 levegővel, hogy közbe szólni nem lehet, maximum rávágni az ajtót! És miután végez a monológgal eldönti látatlanban, hogy mi nem értünk hozzá és otthagy minket és mi csak pislogunk, hogy ez akkor most mi volt :D

 

 

A morze bajnok

 

Velük is jót lehet szórakozni, és ők a legjobbak, mert velük, ha jól sejtem nem találkozunk! Lakásfelújításnál, vagy radiátor cserénél  előfordul, hogy a meglévő vascsövet el kell vágni, és akkor a helyszínen rávágjuk a menetet és onnan építjük az új vezetéket! A falon kívüli csövek panelban kivétel nélkül le vannak festve. Az egy réteggel még talán nem is lenne baj, de a cirka 20-30-40 év alatt annyi réteg festék összegyűlt a cső külsején, hogy a metsző nem megy rá a csőre! Ilyenkor a fogóval szépen ledörzsöljük, utána kalapáccsal megütögetjük a csövet és szépen lepattog az összes festék! És vannak olyan szomszédok, hogy alig várják, hogy történjen valami, vagy azt hiszik, hogy a vascső ütögetés nekik szól, és elkezdenek vissza kopogni! :) 1-2 szomszéddal olyan jól elszoktunk játszani, hogy ütemeket kopogtunk egymásnak és a másik vissza kopogta. Ezzel szerzünk magunknak néhány boldog percet, főleg, ha a mi lekopogott ütemeinket rosszul kopogják vissza :)

 

 

Az üzengető

 

Nagyobb, több napos, tartósan hanggal járó munka esetén, szoktunk szólni a Tulajdonosoknak, hogy a kapuba vagy a közös faliújságra tegyenek ki értesítőt, legalább a munka kezdése előtt 2-3 nappal, hogy a tisztelt lakótársaknak legyen ideje felkészülni lelkiekben. A közös terű helyiségekben nem nagyon szoktak üzengetni, viszont ha a liftbe is kiragasztásra kerül, na azt elég sok ember magas labdának érzi amit le kell csapni :D . És itt elkezdődik egy írásbeli szájkarate :) és a legszebb, hogy az esetek 95%-ban nem mi reagálunk 1-2 szép "firkára" hanem a szomszédok kezdenek el beszélgetni. Van aki nem ír üzenetet, hanem jobbnak látja, ha inkább lerajzolja a gondolatát. Volt olyan kiragasztott A4-es méretű papír, amin keresni kellett a helyet a következő üzenetnek.

 

+1 A hétvégi műkedvelő

Igazából ez a szekció nem tartozik sehova, és általában nem is felújítások során lehet vele találkozni! A hétvégű műkedvelő egy olyan ember, akinek tényleg nincs megfelelő fúrógépe, ahhoz, hogy a betonba fúrjon, és csak kínozza a gépét és a szomszédok füleit! Én is panellakó vagyok mint sokan mások! De tudom, hogy milyen hangja van egy rendes pneumatikus fúrógépnek és milyen a lamellásnak ami csak rezegtetve imitálja a pneumatika ütéseit! Ilyenkor én is szoktam mondani a feleségemnek! Hallod ezt? Valaki éppen kínozza a betont! :) Mert egy ilyen géppel nem azt mondom, hogy lehetetlen betont fúrni, de nagyon közel van hozzá :)

 

 Bízza ránk vízszerelési feladatait és garantáltan nem fog csalódni! Munkáink garanciát vállalunk és nem tűnünk el mint szürke szamár a ködben!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelo-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3413569231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.01.14. 21:42:31

Nincs irritálóbb az önérzetes melósnál.

WhiteFalcon 2018.01.14. 21:42:33

Villanyszerelőként, nem volt olyan társasház, ahol ne lakott volna egy család, amiben a férj éjszakás műszakban dolgozott. Természetesen, az első kalapács útésre/vésőgép hangra megjelent a feleség(!) és fejhangon visította, hogy azonnal hagyjuk abba, mert a férje, aki éjszakás, nem tud aludni.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2018.01.14. 21:42:43

Azt a típust kihagytad, aki hétvégén is felújíttat. Ehhez jön az a típusú "szaki", aki meg ezt be is vállalja. Mondjuk úgy, hogy kb. az összes itthon maradt paraszt, aki még ahhoz is hülye volt, hogy Ausztriáig menjen vakolni.

IamTwo 2018.01.14. 21:43:24

"...ő szeretne aludni (napközben),..."
Tán mert éjszaka dolgozott.... előfordul ám néha...

mocser48 2018.01.14. 21:43:37

Lakásfelújítóknál kibe futhatsz bele:

1) 8 elemit végzettek, abból mind a nyolc az első osztály volt, tovább nem jutott:
Minden társasháznak van házirendje, ezt a társasházi törvény ezt előírja. Abban kötelező előírni, hogy mikor lehet/tilos zajjal járó felújítási munkát végezni. Az értelmileg visszamaradott lakásfelújító valamiért pont ilyenkor, pl. vasárnap gondolja azt, hogy fel kellene verni a járólapot.

2) az első pont, de ő a 4. ismétlés után már feladta:
Hajnali kettőkor jut eszébe, hogy a szekrény hátlapját még felszegeli, mert miért ne.

3) a halláskárosult:
este nyolckor befejezi a csempe leverését, utána éjfélig még átrendezi a lakást, csikorgatva a bútorokat.

4) az értelmi fogyatékos:
Bútorokat kihordja a folyosóra, amiket kint is hagy napokra, közöttük oldalazva, behúzott hassal épp elfér egy "30 kiló vasággyal" figura. Ha megpróbálod neki elmagyarázni a nyilvánvalót, akkor "erre nem gondoltam" szöveget benyögve vakarja a fejét.

5) tanyán nőtt fel, ott ez a szokás:
Sitteszsákokat ki a folyosóra, végig húzva azokat a padlón, némelyik kiszakad, fele anyagot otthagyja a folyosó, liftben. Folyosó falát összekeni a szeméttel, majd ha ezeket jelzik neki, takarítást, folyosó kifestést igényelve, akkor ugat, mint a veszett kutya, mondván az közös tulajdon, semmi köze hozzá.

6) az 5)-ös, csak taplóbb
a sittes zsákokat leviszi a kukatároló elé és otthagyja. Közvetlenül a 3x2 méteres lepukkant ruhásszekrény mellett, amit egy héttel korábban ő vitt le.

stb.

ergerberger 2018.01.14. 21:43:43

Elég sok volt a felkiáltójel! Köszi! Elraktam néhányat belőle! Hogy hátha később kifogyok belőle! És akkor lesz tartalék!

Arcade Macho 2018.01.14. 21:58:48

felvagott / leeresztett kerek, lekapcsolt / levert villanyora?

ha a Tulaj rühes tapló es nem kepes odadugni a kepet, hanem a melosokat ugrasztja hogy befenyitse a leendo szomszedokat, akkor ugyebar van Casco azon az auton?

Závodszki Dániel 2018.01.14. 22:06:50

@Arcade Macho: az esetek 95%-ában egy teljes tatarozáson nincs ott velünk a Tulajdonos, max reggel és késő délután. Mi mindig szólunk előre, hogy legyen kiírva, hogy mikor és meddig lesz hangosabb munkavégzés, és, hogy hol. A legtöbb esetben a leírás alján ott van a tulaj neve és telefonszáma! A munka adóink 99%-a teljesen normális hétköznapi emberek, és nincs velük probléma. Nekünk szerencsére nem volt olyan munkánk amelyiken eddig fajult volna 1 felújítás.

CoolKoon 2018.01.15. 08:03:59

@városjáró: Jaj, az igazság, az úgy tud ám fájni....

CoolKoon 2018.01.15. 08:04:29

Amúgy igen, bizony nagy az Isten állatkertje, és alacsony a kerítés. Ebből amúgy a "kérdezőbiztos" típus a legaljasabb az összes közül. Azokat ugyanis valójában nem a kíváncsiság hajtja (mint a bámészkodókat), hanem "bizonyítékokat" gyűjt, amit aztán megpróbál az illető szakik ellen felhasználni. Az ajtó szakik orra előtti behúzása pedig még a legenyhébb dolog abból, amit ezek a dögök csinálnak. Leginkább ugyanis feljelentésben "utaznak".

CoolKoon 2018.01.15. 08:04:32

@Arcade Macho: Szar ügy lesz, amikor majd egyszer nálad fognak emiatt heteket csúszni a felújítási munkálatok...

alien 2018.01.15. 09:25:50

@Tomi from Space: pont ezt akartam, én csak ezért szóltam, hogy ne kelljen már hétvégén a kalapálást hallgatni korán reggel

CoolKoon 2018.01.15. 09:25:54

@Arcade Macho: Ja és mivel a villanyóra az elmű tulajdona, a leverése bűncselekmény, ezért büntetőfeljelentést von maga után (ami szerintem még csak nem is sima rongálás, hanem valami súlyosabb jogcím)..

CoolKoon 2018.01.15. 09:25:59

Egyébként az a szomorú, hogy az ilyen "kérdezőbiztosok" nemcsak nálunk vannak ám. Az egyik volt osztálytársam Bécsben dolgozik. Politikai szórólapokat szokott széthordani, és emiatt mindenféle házakhoz/bejáratokhoz/kapuajtókhoz van kulcsa. Általában a lakók nem szoktak utálatoskodni, de volt már, hogy egy ilyen "kérdezőbiztosba" futott bele (valami idióta nyanyába). És az alábbi párbeszéd zajlott le közöttük:
- Was machen Sie hier?!
- Ich bringe politische Flugblatte
- Gehen Sie weg! Ich rufe der Polizei!
És tényleg ki is hívta a rendőröket. Azok meg jöttek, igazoltatták talán, és mentek is a dolgukra. Ez a volt osztálytársam meg odavetette a nyanyának, hogy a jövő héten jön megint. Erre az meg azt mondta, hogy akkor is kihívja a rendőröket majd.

consul 2018.01.15. 09:26:32

@mocser48: a sittet a szemétledobón leküldő... mondanom sem kell, hogy a hanghatás egy szőnyegbombázás akusztikájával vetekszik

Visceroid 2018.01.15. 10:39:16

Hát igen, az a szemét szomszéd, aki hajnali négykor csönget be az emberhez, de úgy, hogy majd kiesik a kezéből a fúrógép.

Void Bunkoid 2018.01.15. 10:39:24

@consul: ó, azt imádom, nálunk valaki rendszeresen nemtom mi a faszomat, szerintem téglákat dobál le a ledobón :)

@CoolKoon: sajnos a rendőrségnek ilyenkor hivatalból ki kell szállnia, ámbár nálunk volt már olyan, hogy a MOSÓGÉP miatt feljelentő (és nem éjjel háromkor centrizett, nem az enyém, az alattam lakó mosógépe) mamókának beígérte a rendőr, hogy ha a hölgy túl sokszor telefonál a semmire, a diszpécser meg fogja jegyezni, és legközelebb akkor sem lesznek túl sietősek, ha épp öt drogos cigány rugdossa a bejárati ajtaját.

CoolKoon 2018.01.15. 12:29:21

@Void Bunkoid: "legközelebb akkor sem lesznek túl sietősek, ha épp öt drogos cigány rugdossa a bejárati ajtaját" - LOL

Persze, ki kell szállnia, de ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy a "kérdezőbiztosok" a legrosszabb típusok, amikbe szaki (mindegy, hogy mit szerel, vizet, villanyt, gázt, internetet, vagy a felújítást végzi) belefuthat.
Amúgy meg megtehetnék a rendőrök, hogy a jogtalan kiszállások költségeit ráterhelnék akár az ilyen házmestertempójú kisnyugdíjasokra is.

Arcade Macho 2018.01.15. 17:10:13

@CoolKoon: azt meg a magadfajta fogja eldonteni birosagi targyalas nelkul, hogy kinek is volt igaza, ugye?
az igen soxor felszopott nyugaton eleve a hazmestertempoju nyuggernek van igaza, a mester meg beallhat oralis kenyeztetest adni a helyi hatalmassagoknak...
süti beállítások módosítása