Tanuljunk kenderezni!
2017. július 07. írta: Závodszki Dániel

Tanuljunk kenderezni!

Még mielőtt valakit túl nagy csalódás érne, nem úgy tanulunk kenderezni, hogy repülő pónilovakat fogunk látni, és rózsaszín elefántokat :) , inkább komoly szakmai oktatás következik, hisz a vízszerelés az egyik alapja, hogy a menetes kötéseket meg kell tanulni szakszerűen tömörré tenni!

Szóval van egy col menetünk. 

Első lépésben valamivel meg kell érdesíteni a menetet! Személy szerint ezt egy fűrészlappal teszem! Gyorsan és egyszerűen meglehet érdesíteni a menetet! Arra figyeljünk oda, hogy csak érdesítsünk és ne eltüntessük a menetet!

A videón egy horganyzott idomon mutatom be a kenderezést, de érdesíteni kell az összes menetet amit kenderezni szeretnénk, mindegy, hogy milyen típusú az a menet!

Az érdesítésre/kapargálásra azért van szükség, mert amikor elkezdünk 2 idomot összecsavarni, a kender maradjon a helyén, jól tudjunk kapaszkodni, és ne "túródjon" fel, mert ha a két idom között nem lesz kender, akkor tömítetlen lesz és a kötés csöpögni fog!

A kendert mindig úgy tekerjük fel a menetre, hogy az az idomok összecsavarásánál mindig szorításon legyen, ellentétes tekerésnél mikor az idomokat elkezdjük összehajtani a kender garantáltan felgyűrődik! Aki gondban van a menetirányokkal teszt jelleggel kender nélkül hajtsa össze a két idomot!

Miután a videón látható módon feltekertük a kendert a menetre, fogjunk rá a kenderezésre, és csavarjuk meg! Itt mindenki nagyon vigyázzon, mert a fémszilánkokat a puhább, bababőrű emberek keze úgy fog kinézni mint egy sündisznó, és később lehet az orvost is meg kell látogatni!

Szóval a kender szórósan fent van a meneten, ezután bekenhetjük faggyúval, szilikonnal, szilóval, vagy bármivel ami csúszik, és ha pl ivóvizet szerelünk, jó lenne, ha nem használnátok mérgező anyagot a "síkosításra" :) 

Egyébként a kenésre a legjobb a sziló, és azért kenjük meg, hogy a kender csússzon és a lehető legtöbb kender a helyén maradjon, mert a kender fog tömíteni!

 

Mindenki csak a saját felelősségére kenderezzen és falazza be utána, mert ha egy kötés nem sikerül, abból anyagi károd/kára származhat valakinek!

A szerelést inkább bízd ránk vagy egy másik szakira akiben megbízol!

Sok sikert a gyakorláshoz! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelo-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4912647927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása