5+1 szakmunkás típus, akivel találkozhatunk egy felújítás során
2018. január 16. írta: Závodszki Dániel

5+1 szakmunkás típus, akivel találkozhatunk egy felújítás során

Egy korábbi blog posztomban azt írtam le, hogy egy felújítás során milyen szomszédokba futhatunk bele. Úgy gondoltam, hogy ne csak szakmunkás szemszögből közelítsük meg a témát, hanem gondoljunk bele abba is, hogy egy megrendelő milyen típusú szerelőket foghat ki, akár egy kisebb vagy akár egy teljes felújítási munkára!

plumber-cartoon-317.jpg

Végül is ez a téma sokkal többeket érinthet és érdekelhet. Hiszen, ha van egy problémád, amit házilag nem tudsz elhárítani, akkor nincs más, mint, hogy keresel egy szakipari munkást. A szakmunkásodat megtalálhatod ajánláson keresztül, kisokosból vagy szaknévsorból, vagy sokak kedvencéről, az internetről.

Egy megrendelőnek talán a legnehezebb a megfelelő szakit kiválasztania, főleg, ha bekér több ajánlatot és mindenki azt mondja, hogy ért hozzá. Még is bődületes árkülönbségek között lehet válogatni a piacon. És, ha nem is a legolcsóbbat választod, akkor sem biztos, hogy az hőn áhított szakembert fogja megkapni a megrendelő, vagy nem az fog dolgozni a lakásban, aki eladta magát!

Szóval, szakmunkást választani a legnehezebb dolgok egyike, és a továbbiakban nem is írnék erről többet, mert nincs egy séma ami után biztos, hogy jó szaki kerül a lakásodba. Egy dolgot viszont tehetsz! Ha az elvégzett munka nincs köszönőviszonyban azzal amit kértél, vagy nem halad a munka és mindig akad egy új kifogás, vagy hol felbukkan a szerelő hol nem, és nem tud épkézláb indokot adni az eltűnésekre, akkor kíméld meg magad az idegeskedésektől és küld el a szerelőt, és keressél másikat. Ezzel akár egy felújítás heteket/hónapokat csúszhat, DE aki ennyire megbízhatatlan, milyen munkát fog kiadni a kezei közül? Vagy biztosan beépítette azt a minőséget ami meglett beszélve? Szóval hosszú távon szerintem csak nyerni lehet ilyen esetben a szakember cserével.

 

De térjünk is vissza, hogy milyen szakipari munkásokba futhat bele egy megrendelő!

 

  • Az ígérgető
  • A Főnököző
  • Az italt nem megvető
  • Az ápolatlan
  • A káromkodó
  • A +1 típus végén lesz olvasható

 

Az ígérgető

Ezek azok a szakik akiket a megrendelő csak egy darabig tud elérni telefonon, és mindig megígéri, hogy megy felmérni a munkát, vagy már egyből dolgozni menne, szimpatikus árakat is mond telefonba, de valahogy a megrendelőhöz soha nem ér oda!

 

A Főnököző

 

A főnököző típusú szaki az aki, aki a legtöbb esetben kérdés nélkül tegezi a megrendelőt, és a Keresztneve helyet folyamatosan Főnöknek hívja a Tulajdonost, akár már egy telefonbeszélgetés közben is. És a visszahallott történetekből, a legtöbb főnököző szaki ért mindenhez 1 személyben.  :) Nézzünk is gyorsan pár példát erre!

Főnököm ma csak ekkor és ekkor tudunk menni, ugye nem baj?

Főnököm ugye csak nem gondolja…..

Főnököm jól van az úgy.

Főnököm így-úgy-amugy.

És minden második mondatában benne van a főnököm!

 

Az italt nem megvető

 

Sztereotípia is meg nem is! Én csak nagyon régi történetekből hallottam ilyen szakikról, akiknek reggelente meg kellett, hogy igya a célzó „vizet”, hogy egyáltalán szépen tudjon dolgozni vagy egyáltalán legyen kedve elkezdeni a munkát. De volt olyan szakmunkás is, aki elvállalt egy lakást, 4 naponta kérte a pénzt, és utána 2-3 napig nem lehetett róla hallani. Viszont amikor józan volt szépen nem tudott dolgozni.

De úgy gondolom, hogy egyre kevesebb ilyen szaki van ami persze nem baj.

 

Az ápolatlan

 

Itt most nem arra kell gondolni, hogy nem egy kigyúrt modell megy ki a címre dolgozni/szerelni (bár gondolom sok hölgy megrendelő szívesen venné, vagy nem), hanem, hogy már korán reggel az alapvető higiéniás feltételeken nem esett át a szerelő konkrétan izzadság szagú és nem is kicsit! Az, hogy egy 8-10-12 vagy több órás átdolgozott nap után van némi testszag gondolom meglehet érteni. De talán kevésbé, ha már reggel úgy kezd a szerelő. Vagy egy lakásfelújításon ott öltözik, és egy hétig használ egy pólót.

 

A káromkodó

 

Hát hol is kezdjem, szerintem egy szóban benne van minden. És talán itt is egy élő példát lehetne felhozni. Van mosogató gépünk, márkát nem írok, mint minden természetesen ez is elromlott, ki lett hívva egy elméletileg erre a gépre szakosodott szerelő! Mikor belépett a lakásba és meglátta a márkán belüli konkrét típust, csak annyit tudott mondani, hogy már megint egy ilyen szart kell javítani? Nem baj elviseljük elméletileg jó szaki! A szerelésnek neki kezdve, a szerszámok cserélgetése között a baz*meg és társai, szépen repkedtek, és újra és újra elhangzott, hogy miért is kell ezzel a szarral neki foglalkoznia?

 

A + 1 típus, A normális Szerelő!

Róluk se feledkezzünk meg, mi is ebbe a táborba sorolnánk magunkat, hisz a fentebb leírtak egyik kategóriájába sem tartozunk és remélhetőleg egyre kevesebben tartoznak a a számunkra „negatív” kategóriákba!

 

Továbbá kiegészítésnek hozzá tenném, hogyha valaki beleesne valami miatt egy általam negatívnak elkönyvelt kategóriába attól még lehet jó szakember  :)

 

Kedves olvasó!

Ha kevesled ezt az 5+1 kategóriát és Te más típusú szakival is találkoztál név és hitelrontás nélkül küld el a történetedet hozzászólásban! Megjelenés előtt moderáláson keresztül megy a hozzászólás! A túl konkrét személyeskedésre nem fogom hagyni, hogy kikerüljön!

 

A megértést köszönöm!

 

Vízszerelő csapataink a fentebb felsorolt kategóriákat próbálja elkerülni és úgy megjelenni a lakásokban, munkaterületen, ahogy mi is elvárnánk egy másik szakembertől a saját lakásunkban! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizszerelo-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6613578737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2018.01.17. 16:19:02

Hát, az én legnagyobb kedvencem Az-Előtte-Itt-Dolgozó-Szaki-Munkáját-Mocskoló szerelő. Általában akkor próbálkoznak be vele, ha kiderül hogy az ember nem ért az adott dologhoz kicsikét sem. Illetve ha olyat akarnak eladni, amit nem kéne.
Én úgy vagyok vele, hogy aki így kezdi pl. a munkafelmérést, azt soha többet nem hívom vissza. Mármint munkára.

szemétpasi 2018.01.17. 16:21:26

Én ide raknám a "Jó lesz az úgy" és a "Geometriát átértelmező"

Jó lesz az úgy:
Nincs kedve dolgozni és főleg laikus és hölgy megrendelőkkel szemben hosszasan elmagyarázza, hogy miért nem baj, hogy a vezetek szigeteletlenül kilóg a falból vagyhogy nem nyomja ki sziloplaszttal a lyukat. Ő az aki az alu és rézvezetéket simán összetekeri és utána elmondja, hogy legalább 5 helyen csinálta már és jó volt az úgy.

Geometriát átértelmező:
Aki szerint a vízszintes és függőleges csak egy világ szintű összeesküvés részem olyat nem is lehet előállítani. Ő az aki ha vízszintet mér és nem jó, alápolcolja a mérőt, hogy jó legyen. Ő az akinál a mérőón leér a földre mérés közben és amikor a sarkon a csempe kb konkáv alakzatot ölt szidja a gyártót, hogy ezzel a cuccal nem lehet dolgozni.

RTB 2018.01.17. 16:22:35

Az ígérgetőből egyre több van sajnos. Az egyik ígérgetőnél (tök más ügyben találkoztunk) rákérdeztem hogy miért van ez, akkor azt mondja, hogy olyan kevés a szakember, hogy tele vannak munkával, de úgy szocializálódtak, hogy mindenre igent kell mondani. Aztán megnézik a naptárukat és rájönnek, hogy ez meg az, már nem fér bele. És nem szólnak, hogy bocs mégsem megyek...
Van még a fusizó is, akinek van munkahelye, de maszekba elvállal mindent, aztán teljesen rendszertelenül jön melózni.

+ bonusz A lakás infrastruktúráját (konkrétan a WC, de azt is nyitott ajtónál) használó

Bolshevik 2018.01.17. 16:22:44

Az nem kükön típus, amelyik az elődei munkáját szidja? Komolyan én még nem találkoztam olyan szerelővel, aki ne tette volna legalább egy félmondatban oda, hogy "na aki ezt csinálta, az is jó nagy fasz volt". Komolyan baszki, szerintem ezt már csak így megszokásból mondják.

Závodszki Dániel 2018.01.17. 16:30:09

@enpera: nem lehet minden tokeletes :) de azert 1 kiemelest megert az index reszerol.

Závodszki Dániel 2018.01.17. 16:33:30

@Bolshevik: ha esetleg valami szar akkor mi is szoktuk mondani, vagy megy a fejvakaras, hogy ezt meg is hogy? De mi tudunk dicserni is ha valami jol megvan csinalva, es ezt is szoktuk mondani, hogy ez igen, szepen megvan csinalva.

Herbert Putzenschramm 2018.01.18. 09:09:29

tegyük hozzá, hogy a korábbi "mester" munkáját hangosan szarozó professzionális szaki az általában amikor két nap múlva a sietség hevében elkezd ugyanúgy kókányolni, akkor elintézi az egészet egy legyintéssel, hogy "jó lesz az úgy, úgyse látja senki mi van a gipszkarton alatt"
és ez mindig így van, először a fikázás, aztán később ő maga is ugyanolyan kókler szarcsimbók, de azzal persze semmi gond nincs
süti beállítások módosítása